Kruiden en voeding in Ayurveda

Kruiden hebben naast smaak ook een uitwerking in het lichaam.

Kruiden vervullen een belangrijke rol in de Ayurvedische leefwijze. Zowel in de keuken als in de geneeskunde.
Ayurveda onderkent naast de stoffelijke werking van een substantie, ook een energetische werking. Deze wordt prana genoemd, en staat voor levenskracht. Dit heeft tot gevolg dat ayurveda niet werkt met extracten maar met hele kruiden. Alleen die kunnen volgens Ayurveda het bewuste en intelligente functioneren van lichaam en geest corrigeren. De toepassing van kruiden is gebaseerd op een farmacologisch systeem, Dravyaguna, dat kruiden klassificeert naar hun uitwerking in het lichaam.
Volgens Ayurveda maakt het uit door wie een substantie, zoals een voedingsmiddel of een kruid, wordt gebruikt.
Voor het gebruik van kruiden wordt gekeken welke dosha overheerst in iemands geboorteconstitutie en in zijn huidige verstoring omdat hetzelfde kruid daardoor bij de ene persoon een totaal ander effect kan hebben dan bij de andere persoon.

Een kruid als Paardenbloem, wat onder andere vochtafdrijvend is, kan voor mensen met veel Pitta of Kapha in hun constitutie (beiden hebben het waterelement) erg nuttig zijn. Voor mensen met veel Vata is het geen aanrader tenzij het gebalanceerd met andere kruiden. Een ander voorbeeld is Rozemarijn. Voor Vata en Kapha types stimuleert het verwarmende karakter van dit kruid de spijsvertering. Voor mensen met veel Pitta kan veelvuldig nuttigen van rozemarijn ervoor zorgen dat Pitta dosha uit balans raakt omdat Pitta van zichzelf “heet” als belangrijkste eigenschap heeft.

In de ayurvedische keuken worden ook veel kruiden gebruikt.

Voor de smaak maar ook voor het effect op de spijsvertering en het hele lichaam. Zowel op de korte als op de lange termijn. In Ayurveda, en dit is al beschreven in Caraka Samhita, heeft het balanceren van het vuur-element van het lichaam, een centrale plaats in. Met het vuur-element worden alle chemische processen binnen en buiten de cellen bedoeld, waaronder de werking van enzymen. Om het vuur-element te balanceren worden onder meer kruiden gebruikt maar ook reinigingsmethoden.
Ook in ayurvedische massages en behandelingen zijn kruiden belangrijk. Er wordt gebruik gemaakt van kruidenolieën, kruidenpoeders of kruidenaftreksels. Ook hierbij worden de kruiden uitgezocht naar de geboorteconstitutie van een persoon en zijn huidige verstoring.
Omdat wij in Europa wonen zijn wij meer gewend aan kruiden uit onze eigen omgeving. Daarom probeer ik waar mogelijk gebruik te maken van onze eigen kruiden omdat die voor ons een beter effect hebben.
Ook voor kruiden geldt dat biologische of biologisch-dynamisch gekweekte kruiden de voorkeur genieten.