Voor preventie en herstel

Het bereiden van de dagelijkse maaltijd is erg belangrijk volgens de Ayurveda.
Er wordt veel aandacht besteed aan het bereiden van eten dat gezond is, veel levensenergie bevat, maar ook van eten dat de zintuigen streelt op een subtiele doch krachtige wijze.

Voor het bereiden van de maaltijd worden uitsluitend verse produkten gebruikt. Bij voorkeur zijn ze dezelfde dag gekocht. Het eten is waar mogelijk biologisch of biologisch-dynamisch (demeter-keurmerk). De reden daarvan is dat volgens Ayurveda, voeding niet alleen de macro-nutrienten (koolhydraten, eiwitten, vetten en water) en micro-nutrienten (vitamines, mineralen en spore-elementen) hoort te bevatten, maar ook levensenergie.

Mijn ervaring is ook dat een simpele aanpassing van voeding van het bevatten van veel geraffineerde, dus bewerkte en fabrieksmatige, producten, naar het eten van hele en verse producten, al een groot verschil kan geven in de energie die je van voeding krijgt.

Vers is belangrijk; dus producten van het seizoen en van lokale leveranciers zijn het best.

Verder is het belangrijk dat een goede maaltijd smaakt en zo de zinnen streelt! Als een maaltijd lekker is worden door je lichaam de spijsverteringsenzymen aangemaakt die nodig zijn om de maaltijd goed te verteren. De spijsvertering heeft veel van doen met de zintuigen. Als je een gebakje in de etalage van de bakker ziet begint je alvleesklier alvast insuline aan je bloed af te geven. Je wordt misschien wat hongerig….

Een maaltijd wordt volgens Ayurveda op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Deze zijn erg belangrijk. Niet alleen voor de smaak, maar ook omdat de juiste kruiden zorgen ervoor dat je voeding gemakkelijker wordt verteerd.

Een voorbeeld uit onze streken is bijvoorbeeld bonenkruid. Dit kruid wordt volgens oude gebruiken toegevoegd aan bonen om gasvorming te voorkomen. Of denk maar eens aan het kruidenbittertje. Nuttigen na de maaltijd stimuleert de spijsvertering.

Een andere werking van kruiden en specerijen is dat ze de negatieve werking van bepaalde voedingsmiddelen kunnen neutraliseren. Of juist worden ingezet om een specifiek effect te krijgen. Het medicinaal gebruik van kruiden.